Ar-du-kreativ-Amarilla

Kreativ

Logik tar dig från A till B. Fantasi tar dig vart som helst.

Så sa en man som av många anses inneha ett av de mest kreativa intellekten. Jag pratar om Albert Einstein, en av fäderna till den moderna fysiken.

Vad betyder det då att vara kreativ? Jo att man är nyskapande och uppfinningsrik. Att man kan tänka annorlunda för att hitta lösningar på problem eller att man är påhittig och kan se saker ur lite annorlunda perspektiv. Ordet kreativ kommer från latinets creō som betyder ’att skapa’.

Föds man kreativ?
Micael Dahlén, docent i marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm, menar att alla har möjlighet och förmåga att vara kreativ. Det handlar bara om träning, precis som med det mesta i livet. En liknelse är konditionen. Om du inte rör på dig och utsätter dig för konditionsbyggande uppgifter så får du heller ingen god kondition. På samma sätt behöver du träna din hjärna på att bli mer kreativ.

I en artikel i Svenska Dagbladet år 2006 delar Micael med sig av tre tips på hur du kan bli mer kreativ. Det här ska du göra:

 1. Bryt dina invanda mönster!
  – Överraska dig själv med att använda andra handen när du svarar i telefon. 
  – Istället för att kludda en gubbe när du sitter och pratar i telefonen, kludda ett äpple, en fisk eller något helt annat. Eller jonglera en boll med den lediga handen istället för att kludda.
  – Gå upp ur sängen på ett annat sätt – rulla, hoppa eller studsa upp.

  När du bryter invanda rutiner skapar hjärnan nya kopplingar, vilket öppnar upp för tankarna att fara runt på ett annat sätt än hur de brukar.
 2. Öppna ögonen och lägg märke till fler detaljer!
  Om du börjar lägga märke till detaljer så upptäcker du snart att det finns fler saker att lägga fokus på. En bil består inte bara av ett säte, en ratt, gas och broms. Lägg märke till detaljerna omkring dig i förarmiljön. Detaljstudier ger dig fler områden att affärsutvecklare kring.
 3. Förläng tankeprocesserna!
  Detta betyder inte att du ska strunta i idéer som kommer snabbt och intuitivt. Skriv ner dem och utvärdera dem senare. Dyker det upp idéer efter ett tag? Avvisa dem inte. Det kan vara så att din hjärna har kombinerat ditt ursprungliga problem med en mer avlägsen tanke i en helt fristående tankeprocess. Det kan ge dig en mycket mer kreativ lösning.

Så känner du dig inte särskilt kreativ – följ steg 1-3 och börja experimentera 🙂

hello-yellow-nyhetsbrev

Vad kul att du vill prenumerera
på vårt nyhetsbrev.

Vi ser fram emot att få dela med oss av nyheter och bjussiga tips till dig. 

hello-yellow-nyhetsbrev

Vill du lära dig något nytt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vi delar med oss av nyheter och bjussiga tips.