Vad är ChatGPT och OpenAI?

Artificiell intelligens har använts länge, men sedan ChatGPT släpptes i november verkar hela världen ha fått upp ögonen för AI.
Utvecklingen skapar nya förutsättningar och möjligheter och det kommer med all sannolikhet att påverka vårt sätt att arbeta i framtiden. Exakt hur, är svårt att föreställa sig idag.

Om du missat vad ChatGPT är, så är det en sökmotor utvecklad av OpenAI som kombinerar maskinöversättning med naturligt språk. Kort sagt, svarar programmet på ett människoliknande vis. 
ChatGPT har många användningsområden och kan till exempel svara på frågor, fungera som kundtjänst, chatbot på en hemsida, generera en grund för texter till bland annat e-post, sociala medier, artiklar eller blogginlägg, med mera.

ChatGPT-4 är 500 gånger kraftfullare
Nuvarande ChatGPT-3 har tränats på mer än 570 gigabyte textdata. Det är en enorm mängd information som motsvarar cirka 120 miljoner sidor text. I veckan släpps ChatGPT-4 som är 500 gånger kraftfullare än sin föregångare. Den nya versionen kan inte bara bearbeta text och siffror utan även skapa videos, bilder, illustrationer, med mera. Gör dig redo att exprimentera.

Människa + maskin
På Amarilla tror vi att människa + maskin är en stark kombination. Oavsett vad vi tycker om AI kan vi inte stoppa utvecklingen, att tro på människa mot maskin kommer få oss att hamna på efterkälken. Vi måste hänga med i utvecklingen och det genast, det är vår uppfattning.

Nyfikna som vi är har vi förstås testat en rad AI-verktyg, allt från ChatGPT förstås, till copy.ai, Grammarly, Midjourney, Dall·E, Looka, Murf, Synthesia och många fler. Och det är med blandade resultat och upplevelser vi provat oss igenom verktygen.

Detta är AI-genererade bilder. I prompten skrev vi ”A photo of personified artificial intelligence. Robots. Yellow pantone 106 background”, och detta är resultaten vi fick.


Amarilla testar AI-verktyg
Vi har som sagt testat många olika AI-program, bland annat Synthesia, där du kan skapa en video från vanlig text, utan vare sig manusförfattare, skådespelare eller filmare. Över 100 människoliknande avatarer kan läsa ditt videoskript på 120 olika språk och det tar bara någon minut att få en färdig video. Visst låter det bra? Tyvärr är inte allt guld som glimmar, i alla fall inte än. Resultatet blev en stel avatar som inte kunde uttala de svenska orden så bra och ord och meningar flöt ihop. 

Vi ser fram emot att prova det igen om ett tag för att se hur det utvecklats.
Vill du se resultatet av vår AI-genererade video? Kolla här


Fakta om ChatGTP och OpenAI

ChatGPT kallades för ”Googledödaren” när den släpptes i november 2022 och nu slåss Google och Microsoft om framtidens användare av sökmotorer. Microsoft Bing har investerat stort i OpenAI senaste åren och nyligen släppte Google sin version kallad Bart. Värt att hålla koll på.

OpenAI är ett forsknings- och utvecklingsföretag som grundades 2015 av bland annat Elon Musk och Sam Altman med målet att utveckla artificiell intelligens på ett säkert och ansvarsfullt sätt och göra teknologin tillgänglig för så många som möjligt.

Att skriva prompts
Vi ställde frågan på ChatGPT ”Vad betyder det att skriva prompts?” och fick svaret:

Att skriva prompts på ChatGPT innebär att du ger en kort beskrivning eller fråga som du vill att modellen ska generera en text på. Det kan vara vilken fråga eller ämne som helst, och modellen kommer att försöka generera en relevant och informativ text, baserad på den angivna prompten.

När du skriver en prompt på ChatGPT är det viktigt att formulera den på ett klart och tydligt sätt för att hjälpa modellen att förstå vad du letar efter. Du kan också använda några specifika nyckelord eller fraser i din prompt för att hjälpa modellen att generera mer relevanta svar.

Det är viktigt att notera att genererade svar från en AI-modell som ChatGPT bör ses som förslag eller förutsägelser snarare än fakta eller sanning. Genererade texter kan vara användbara för att ge inspiration eller nya idéer, men som alltid är det viktigt att verifiera informationen från andra källor och använda kritiskt tänkande.

Vill du veta mer?
Vill du prata AI-verktyg – kontakta Lotta, vår expert i ämnet: lotta@amarilla.se, tel. 070-218 64 60
Vill du prata marknadsföring – kontakta vem som helst av oss.

hello-yellow-nyhetsbrev

Vad kul att du vill prenumerera
på vårt nyhetsbrev.

Vi ser fram emot att få dela med oss av nyheter och bjussiga tips till dig. 

hello-yellow-nyhetsbrev

Vill du lära dig något nytt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vi delar med oss av nyheter och bjussiga tips.