Slut-pa-ideer-inte-med-Amarilla

Hur får man igång kreativiteten efter sommaren?

Slut på kreativitet? Den oändliga semestern tog plötsligt slut. När man påbörjar de lediga dagarna känns ledigheten nästan oöverskådlig, och så – i ett nafs – är man plötsligt framme vid den allra sista för denna sommaren.

Här kommer några tips för att få fart på kreativitet och arbetsmoral igen (om de verkar ha övergivit dig).

1. Ha en strategi för mejlen.
Om du inte har kollat arbetsmejlen under semestern finns risken att du har väldigt många olästa mejl. Låt dig inte stressas av det. Har du redan bristande motivation när du anländer till jobbet – låt inte mejlkorgen sätta standarden. Prata med dina kollegor istället. Tillåt dig att mjukstarta.

Bestäm dig för att avsätta till exempel 15 minuter till mejlen först efter frukostrasten. Då har du kanske ätit frukost om du inte fick i dig någon hemma, och du kan ha stärkt dig med en kopp kaffe eller te. Efter 15 minuter låt mejlen vila till efter lunch, då du kan ge mejlen ytterligare 15 minuter. För att kanske avsluta dagen med de sista 15. Då har du använt 45 minuter till mejlen utan att det egentligen märkts allt för mycket.

Flagga sådana mejl som du inte har snabba svar på och ta dem längre fram under veckan. 
Är du typen som blir ännu mer stressad av att veta att du har olästa mejl – öka tiden till 30 minuter istället.

2. Kopiera mera.
De flesta svarsmejl i början av semestern handlar om ”Hoppas du har haft en trevlig sommar, men nu är vi igång igen bla bla.” Skriv svaret en gång och kopiera sedan när du skickar de övriga. Du är inte en dålig person för att du inte ger alla mottagare unika texter. Det är bara du som vet att du kopierar.

3. Fokusera på enkla uppgifter
Nu kanske du minns att du lovade att du skulle påbörja ett större projekt efter semestern. Påbörja inte detta de första dagarna utan tillåt dig att göra mindre arbeten först för att få en mjukstart.

4. Inga möten första veckan
Om möjligt – boka inte in några möten den första arbetsveckan efter semestern. Säg att du är upptagen och inte kan förrän veckan därpå. Då har du tid för mejlgenomgång, organisering, tillvänjning och att skapa handskrivna ”att-göra-listor” om det behövs.

5. Skriv ner dina viktigare uppgifter
Skriv ner dina viktigaste arbetsuppgifter för veckan i prioritetsordning. Det är skönt att ha dem på pränt för att man då får en bättre överblick än om man ska ha dem i huvudet. Stryk dem vartefter du hinner bocka av dem – det gör en skön känsla.

6. Det är helt normalt att få vardagsångest
– Just att vi känner en ångest, stress eller oro handlar om att vi försöker förbereda oss inför något som är jobbigt. Att känna en viss belastning är snarare en sund reaktion, det är kroppens naturliga sätt att förbereda sig på en utmaning. Man måste vara skärpt för att det är nödvändigt, har man ett jobb men tycker om att vara ledig är det helt normalt, säger Mattias Lundberg, legitimerad psykolog och docent i psykologi. [källa Metro jobb]

7. Ha kul på jobbet
Våga tänka utanför boxen. När ni ska ha möte och vädret är fint – föreslå ett Walk-and-talk-möte. Gör det i god tid så att kollegorna hinner ha med sig lämpliga kläder/skor. Du anar inte vilken mer livlig känsla det blir om ni går ut och samtalar. Promenaden kan vara perfekt för brainstorming. Behöver man sitta ner och skriva – får man ha ett besöksmål med promenaden. En plats där man kan sitta ner och anteckna.
Eller varför inte förlägga mötet till lunchen och äta ute. Fortsätt sedan mötet direkt efter lunchen. Är det inte sekretess fungerar en restaurang alldeles utmärkt för ett möte.

Föreslå en kickoff för din avdelning – dina kollegor. Då har ni något att se fram emot, perfekt för att både arbeta med teambuilding och att till exempel fokusera på omorganisation, syfte och mål.

Lycka till!

hello-yellow-nyhetsbrev

Vad kul att du vill prenumerera
på vårt nyhetsbrev.

Vi ser fram emot att få dela med oss av nyheter och bjussiga tips till dig. 

hello-yellow-nyhetsbrev

Vill du lära dig något nytt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vi delar med oss av nyheter och bjussiga tips.